Genericsildenafilviagrameds

Fakta Sekilas tentang FC Barcelona

Fakta Sekilas tentang FC Barcelona

FC Barcelona adalah nama terkenal bagi peminat bola sepak yang tersebar di seluruh dunia. Kelab ini mempunyai beberapa pemain permulaan dan paling menjanjikan di dunia Sepak Bola. Walau bagaimanapun, terdapat lebih banyak kelab daripada hanya kemahiran halus yang ditunjukkan oleh pemainnya. Berikut adalah beberapa fakta FC Barcelona menarik dan lucu yang pasti mengejutkan penyokongnya,fakta sekilas tentang team barcelona

Fakta mengenai Sejarah Barcelona

Kelab ini diasaskan oleh Hans Gamper, seorang nasionalis Switzerland dengan bantuan iklan akhbar dan kini dimiliki dan dikendalikan semata-mata oleh ahli kelab. Ia bukan satu-satunya kelab bola sepak semata-mata tetapi simbol politik juga. Kelab itu berdiri sebagai simbol terhadap pemerintahan diktator Rivera dan Franco dan selalu mempunyai hubungan kuat dengan nasionalisme Katalan. Semasa pemerintahan diktator Franco, kelab terpaksa menukar nama itu ke Club De Football De Barcelona. Walau bagaimanapun, kelab itu menukar namanya kembali ke kelab ini pada tahun 1974 kerana bahasa Catalannya. Kelab ini dilarang menggunakan bahasa Catalan semasa diktator Franco. Walau bagaimanapun, selama bertahun-tahun, telah menjadi peraturan bahawa pemain FC Barcelona perlu mengenali bahasa Catalan, dengan beberapa pengecualian seperti Lionel Messi.

Fakta mengenai Pencapaian Kelab:

Kelab ini telah disenaraikan oleh Forbes sebagai kelab kedua paling berharga di dunia dan telah membuktikan dirinya sebagai salah satu kelab paling popular di seluruh Eropah. Ia juga merupakan kelab dengan jumlah pemain paling banyak memenangi Ballon d’Or, dengan 11 pemain Barcelona memenanginya. Lionel Messi, salah seorang pemain Barca yang paling popular, telah memenangi Ballon d’Or sebanyak lima kali. Kelab itu juga mengalahkan saingannya, Real Madrid FC pada perlawanan rasmi pertamanya dengan skor 6-1.

Fun FC Barcelona Fakta:

· Kelab ini tidak berjalan lancar dan menyeronokkan. Sangat sedikit orang yang tahu bahawa peminat FC Barcelona dikenali sebagai “keldai” dalam bahasa Catalan.

· Meskipun biasa dianggap tidak seperti pemain Barça lain, Lionel Messi tidak mengenal bahasa Catalan, dia mendengar mengadukan orang awam dalam bahasa ini ketika dia mabuk setelah menang Barca!

· Stadium Nou Camp adalah salah satu stadium terbesar di Eropah tetapi pertandingan yang jarang dihadiri oleh penduduk setempat. Ini mungkin disebabkan oleh harga tiket yang tinggi kerana kemasyhuran antarabangsanya.

· FC Barcelona dan Real Madrid juga mempunyai sejarah persaingan politik yang panjang, dengan kekuasaannya yang disokong oleh kuasa politik Franco dan bekas pasukannya terhadap kediktatorannya.

· Kelab ini telah mencipta gaya bermain sendiri yang dikenali sebagai tiki-taka atau The Total Philosophy Football. Johan Cruyff adalah lelaki di belakang gaya permainan bola sepak terkenal ini dan strategi telah membawa kelab banyak kemenangan.

· Untuk masa yang lama, FC Barcelona bertentangan dengan pengiklanan korporat tetapi dasarnya akhirnya diturunkan dan mereka bekerjasama dengan UNICEF untuk kali pertama pada tahun 2006.

Kev Rob suka blogging dan menonton bola sepak. Dua hasratnya mencari gabungan dalam goldengoal.com. Baca laman web bola sepak dan bola sepak untuk mengetahui fakta-fakta FC Barcelona yang paling biasa, kurang terdengar dan terkini

Leave a Reply

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

Lewat ke baris perkakas